papirtosse

tirsdag den 31. marts 2015

Græsk påske

Påsketid - en stor højtid i Grækenland - vigtigere end jul.

I år ligger den græske påske en uge senere en hos os. tirsdag, torsdag, fredag, søndag følges der mange ritualer. Eksotisk for os at opleve den inderlighed. Når vi er i Grækenland, bor vi i en lille by ved havet op lidt oppe i en dal. Selve byen har 2000 indbyggere - incl. oplandet. Der hvor vi plejer at bo, er det 900 m. til torvet - og man passerer ikke mindre en 6 små kirker...

Onsdag mødes folk kl. 22 i den kirke, som man bor tættest ved. Så går processionen stille hen til torvet. Hver kirke bærer en pyntet symbolsk kiste til Torvet. Præsterne og alle, som kan gå eller krybe samles og der bliver kåret en vinder af den smukkest pyntede opsats. Så går alt lyset ud i byen, og levende lys bliver tændt. Og så begynder folkemængden at synge. Inderligt og smukt. Selv det koldeste hjerte bliver rørt. Præsterne velsigner byen og de fremmødte. Selv om man kommer udefra, bliver man omsluttet af fællesskabet og der er mange smil og hilsen. Bagefter hygger folk sig på torvet, i tavernaerne og havnen. Hist od der begynder folk at spille musik og der bliver danset gamle danse. Man mødes med vennerne og mange spiser ude den aften.

Fredag er der faste. Man kan værke købe kød i forretningerne eller på taverner og restauranter. Der er gudstjenste om aftenen og folk går stille hjem bagefter.Lørdag nat kl. 23. er det messe i alle kirkerne. Ved midnat er der jubelråb - christi anechsis - Jesus er genopstået! Alle har et stearinlys med i kirken. Kl. 24 tænder præsten et lys og giver flammen videre, og så spredes flammen over hele kriken. Man hilser og giver knus til dem, man står ved siden af og foran og bagved og ønsker Kaló Pásxa - god påske. Børnene begynder at smide heksehyl i kirken og fyrværkerier bliver skudt af. Og så tager man hjem med lyset. Det er så smukt at se, lysene bevæge sig op ad stierne i dalen. Grækerne går så hjem og spiser deres traditionelle kalun og indmadsuppe.

Og så er der påske. Et folkefest. Der bliver spist, drukket, danset og skudt i luften. Lige afbrudt af kirkegang til messen, som varer 3 timer... Men de færreste bliver så længe. Det er ligesom i en banegård - fok kommer og går. Ikonerne af deres skyts helgen bliver kysset, blomster lagt ned. Det bedste ved messen er sangene. Alt bliver sunget- der bliver ikke læst op eller holdt et rigtig præken.  Og i påsken er alle sangere (frivillige) sat på. Det er fantastisk. Højtalere er sat til, så kan man sidde udenfor og lytte med.

Mandag er der traditionel hesteløb i dalen. Vi kan se slaget gang fra det hus, hvor vi bor i. Og så er der fest igen :-).

I år skal vi derned igen til græsk påske. Vi rejser på mandag. Lige tilpas at vi kommer derned, når forberedelserne og ritualerne begynder :-). Jeg har lavet et kort til en af vores græske venner. Alt er skåret på sillen, tekst, kanten og korset er behandlet med mega flakes.1 kommentar:

  1. Hold op hvor lyder det stemningsfyldt og festligt, håber i havde en god oplevelse igen. Og rigtig flot kort, virkelig fin farvekombination.

    SvarSlet