papirtosse

fredag den 6. december 2013

6. december- Sankt Nikolaus

Historien om Santa Claus

Sankt Nicolaus der blev til Santa ClausHistorien om Santa Claus begynder med Sankt Nicolaus, som blev født i det 4. århundrede i landsbyen Patara. På dette tidspunkt var området græsk, men er nu den sydlige del af Tyrkiet. Hans rige forældre, der opdragede ham som kristen, døde i en epidemi mens Nicolaus stadig var ung. Som en hengiven kristen adlød han Jesus ord om, at sælge alt hvad han ejede og give pengene til de fattige. Nicolaus brugte hele hans arv på at hjælpe de syge og dem i nød. Han dedikerede sit liv til Gud og blev Biskop af Myra i en ganske ung alder. Sankt Nicolaus blev landskendt for hans gavmildhed, hans kærlighed til børn og hans omsorg for de søfarende.

 I Schweiz, hvor jeg kommer fra, er den 6. december en stor festdag for børn. Mange steder banker "Samichlaus" på døren om aftenen og bliver budt velkommen. Han har en stor tyk bog og en stor sæk med. I den står der ris og ros til barnet. Han har sommetider "Schmutzli" med - en mørkklædt hjælper. Børnene ved, at der er godter i sækken. Men for at få dem, skal de synge en lille sang eller sige et lille juledigte. Når det er overstået, åbner Samichlaus så sin bog og roser og riser barnet (som han har fået at vide af forældrene). Han har også et bundt birkeris med (i gamle dage fik børn en endefuld medbirkeris)- men det er pyntet med chokolader pakket ind i skinnende farver. Barnet lover bod og bedring. Og så bliver sækken tømt på gulvet... appelsiner, mandariner og gaver.

Prøv at se på gamle glansbilleder af julemanden- på nogle kan man se det bundt ris.

Hav en god Sankt Nikolaus dag!

11 kommentarer:

 1. Sikke da en sød og sjov fortælling. Kender jo godt noget af historien, men ikke hvordan man holder dagen i Schweiz. Dejligt indlæg - og en af de sjove ting ved juleblogging. Man bliver klogere...og hører om andre skikke end "vores egne".

  God Sct. Nicolausdag til dig.

  SvarSlet
 2. tak for en sjov og sød informativ fortælling

  SvarSlet
 3. En dejlig fortælling - synes det er sjovt at høre om hvordan man gør ting i andre lande. Når jeg er ude og rejse skal jeg også altid smage på landets mad :)
  Holder man jul i Schweiz på samme måde som her i DK?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, med juletræ, gaver og midtnatsmesse i den lokale kirke. Men man danser ikke omkring juletræet og maden er ikke julemad som vi kender - altså det traditionelle and, gås, flæskesteg, rødkål osv. Julemiddagen er ligesom noget lækkert gæstemad - man gør meget ud af det. Nogle spiser and, kalkun med spændende tilbehør, andre deres yndling luksusspise. Det er meget forskelligt.

   Slet
 4. Sikke en hyggelig historie :) Tak for den nye viden

  SvarSlet
 5. Sikken en sød lille fortælling. Det er altid spændende at høre, hvordan man gør andre steder, det elsker jeg at høre om. Håber du får en god Sankt Nicolaus dag idag. Fejrer I så på din måde eller på vores måde her i Danmark? Men uanset hvad, så håber jeg da at I hygger jer med det.

  SvarSlet
 6. Sød historie, dejligt at blive klogere. Spændene at høre om hvad der af af traditioner i andre lande : )

  SvarSlet
 7. Herligt med en lille historie, tak :-) Den vil jeg fortælle videre...

  SvarSlet
 8. Ja, men det er jo rigtig, der er mange glansbilleder hvor julemanden har et ris i hånden, det var en skøn fortælling som jeg vil underholde mine børnebørn med. knus morkaren.

  SvarSlet